Programma
465 appartementen
2 hoven
2 parken
horecafunctie
2 buurtfuncties
parkeren en fietsparkeren
3 wooncategorieën
Locatie
Dukenburg Zwanenveld
Opdrachtgever
Ten Brinke &
Slokker Vastgoed
Landschap
RRog landschapsontwerp
Status
Definitief Ontwerp
Beelden
DPI
465 woningen liggen in een groene parkachtige omgeving. Een geluidsmuur vormt de bescherming van de bestaande en nieuwe wijk tegen het geluid. Na een intensief traject met gemeente buurt en de twee opdrachtgevers ten Brinke en Slokker is het dan eindelijk zo ver. De ROC-locatie aan de rand van Dukenburg die al jaren ligt te wachten op ontwikkeling gaat gerealiseerd worden.
Met dit plan wordt invulling gegeven aan een nieuwe wijk langs het spoor. De hoge geluidsbelasting veroorzaakt door de spoorbrug en het spoor heeft geleid tot een ontwerp met een rug langs het spoor en een nieuwe lommerrijke wijk aan de zuidzijde van deze bebouwing. Het ontwerp biedt tevens een geluidluwe omgeving aan de bestaande wijk. De nieuwe wijk wordt gekenmerkt door een tweetal collectieve hoven / tuinen en een openbaar park dat de schakel vormt tussen de bestaande wijk Zwanenveld en de nieuwbouw en een park langs het kanaal. Circa 465 woningen worden gerealiseerd in een parkachtige setting waarbij het parkeren onder de bebouwing en het groen wordt gelegd. Alle bewoners kijken straks uit op groen. Collectieve voorzieningen op maaiveld aan het park en langs het kanaal bieden de wijk een belangrijke aanvulling op het woonmilieu. De nieuwe wijk zoekt nadrukkelijk aansluiting bij de recreatie-route langs het Maas-Waalkanaal middels een daarvoor ontworpen park dat bewoners en voorbijgangers ruimte bieden om te verblijven. Het park wordt afgemaakt met een horecavoorziening aan de voet van het hoogste gebouw, met uitzicht op het park en de spoorbrug.
De ontwikkeling vormt ‘de sprong over het Maas-Waal kanaal’ die dit deel van Nijmegen op de kaart zet en een schakel vormt van de bestaande wijk met de stad, vanuit de gedachte ‘Dukenburg doet mee!’.
De architectuur van de blokken vindt zijn oorsprong in een benadering van de gebouwen als groepjes bomen in een park. Iedere groep kent een eigen schakering in kleur en textuur en ieder afzonderlijk blok is uniek en gekenmerkt door een eigen ritmiek, kleur en textuur en informele gevelindeling. Van onder naar boven vertonen de gebouwen een structuur vergelijkbaar met die van bomen; een wortelstelsel dat overgaat in een takken-dragende stam.
Het landschap is een oase van groen en draagt in belangrijke mate bij aan het voorkomen van hittestress en de waterretentie. Verharding wordt minimaal ingezet. Binnen het plangebied bestaat voldoende capaciteit om al het hemelwater te infiltreren in de bodem. De infiltratie van hemelwater komt ten goede aan het grondwaterpeil, het beperkt verdere verdroging en voorkomt overbelasting van rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Ter bevordering van de biodiversiteit wordt een verscheidenheid aan beplanting aangebracht zoals verschillende boom- en plantensoorten, maar ook lagere beplanting zoals knip- en scheerheggen van beuk en struweelbeplanting, gebruik bloemrijke grasmengels in de geplande groenvoorzieningen.
Start bouw wordt verwacht eind 2025.